Uniek vatenlossysteem voor GRACO

14-03-2022

Graco is wereldwijd een specialist in vloeistofbehandelingssystemen voor verschillende industrieën, waaronder ook de voedingsmiddelenindustrie. Omdat wij thuis zijn in de voedingsmiddelenindustrie werd Scanimix gevraagd een arbeidsbesparende oplossing te ontwikkelen voor het verplaatsen en positioneren van zware vaten met basis-ingrediënten onder de sanitaire pompen van Graco. Een mooie klus waar John Legtenberg geregeld voor op pad ging naar Cérélia in Sliedrecht waar de oplossing voor bedoeld was.

John: “Graco heeft een heel assortiment sanitaire pompen om vloeistoffen in containers, vaten of emmers over te pompen. Daarvoor hebben wij een doorontwikkeling gedaan van de drum unloaders, oftewel het vatenlossysteem. Met de vatenlosser hoeft de medewerker niet zelf met de zware vaten te sjouwen. De uitdaging was om dan elk vat precies goed onder de sanitaire pompen te krijgen. Als die niet exact goed staat, accepteert de pomp het vat namelijk niet. En leidt dan weer tot verspilling van tijd en moeite in het hele proces. Met een subframe onder de sanitaire pompen hebben wij dit probleem opgelost.”

Na analyse, ontwerp en veel testen beschikt Cérélia nu over een uniek systeem waarbij het zelfs mogelijk is om twee vaten tegelijk te positioneren. Wat John betreft zijn de mogelijkheden nog niet uitgeput: “Wat we nu hebben is de opmaat naar een volautomatisch systeem, waarbij helemaal geen mankracht meer aan te pas hoeft te komen. Een grote producent van ijs is al geïnteresseerd om het systeem met hun Automated Guided Vehicles (AGV’s) te laten werken.”